Přeskočit na obsah
VIZOVICE TRAVELLERS TRIPLET lahev a krabice

Travellers

Belize

Stáří: bez udání věku
(tropické a kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po cognacu
Obsah alkoholu: 61 %

COGNAC Finish

Travellers

Belize

Stáří: bez udání věku
(tropické a kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po bourbonu
Obsah alkoholu: 61 %

BOURBON Finish

Travellers

Belize

Stáří: bez udání věku
(tropické a kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po Pineau
Obsah alkoholu: 61 %

PINEAU Finish

Narozdíl od Karibiku, kde se úrodné plantáže pyšnily nekonečnými zástupy stébel cukrové třtiny a tamější usedlosti pomalu, ale jistě objevovaly tajemství destilace rumu již v 17. století, se cukrový průmysl do Belize dostal až mnohem, mnohem později. Britský Honduras (na Belize byla země přejmenována až v roce 1973) se za koloniální éry využíval zejména pro těžbu dřeva a jakékoliv úpravy ve směřování zemědělské produkce se tu po mnoho let aktivně potlačovaly. První změny nastaly až v polovině 19. století s příchodem mexických farmářů, kteří opustili svou zemi kvůli kastovým válkám na Yucatánu a usadili se v severní části Britského Hondurasu. S sebou přinesli také cukrovou třtinu, kterou začali pěstovat za účelem výroby a prodeje cukru. Když je poté koncem 19. století následovali američtí osadníci, byly položeny základy cukrového průmyslu v Belize.

Příběh společnosti Travellers má své počátky v 50. letech 20. století. Psal se rok 1953, když se Jaime Omario Perdomo Sr. rozhodl, že si v Belize City založí skromný bar. Jelikož většina jeho hostů do Belize City právě přijela nebo z města odjížděla, pojmenoval podnik „Travellers“ (Cestovatelé). Ve svém baru nabízel nejrůznější importované likéry, pivo ale také lokální rum. V těchto dobách bylo totiž běžné, že si jednotlivé podniky míchaly své rumové blendy z produkce místních výrobců, a i Jaime Omario si pro svůj podnik tyto blendy vytvářel. Postupem času se jeho produkty staly velmi populárními a vyhledávanými, což ho přimělo zaměřit se na konzistenci jejich kvality. To byla doba, během níž vytvořil formuli na „ONE BARREL“ rum, který následně získal mnoho ocenění.

Kvůli rostoucí konkurenci bylo čím dál složitější získávat potřebnou kvalitu rumových základů pro blendy (v 60. a 70. letech dokonce dováželi rum z Barbadosu) a tak se Don Jaime Omario spojil s Luisem Albertem Espatem a společně ve městě Belmopan postavili destilerii. V roce 1983 se Don Omario rozhodl zaregistrovat TRAVELLERS LIQUORS LTD., jako společnost s ručením omezeným a podílníky v ní jmenoval své děti. Když se následně v roce 1989 pan Espat rozhodl opustit společnost a prodat destilerii, odkoupila rodina Perdomo jeho podíl a získala tak plnou kontrolu nad celým podnikem i výrobou.

Rodina se následně zaměřila také na postupné renovování prostorů a modernizaci vybavení destilerie. Původní destilační zařízení typu „Pot still“ nejdříve doplnili kontinuální kolonou, aby následně na začátku 21. století tato zařízení nahradili kontinuální destilační kolonou typu „triple column still“, kterou přivezli z města Portales v Novém Mexiku, USA. V tomto zařízení dnes destilují 3 typy rumů. V první řadě neutrální spirit s 95 – 96 % ABV, potom rum s 90 % ABV určený pro staření a jako poslední i „high ester“ rum s 85 – 88 % ABV. Zajímavostí je, že fermentují kvasinkami, které se běžně používají v pekařském průmyslu. Ročně vyrobí zhruba 150 000 litrů čistého alkoholu a rum ke staření ukládají jednak ve skladech destilerie v Belmopanu a část také v Belize City. Blendování a lahvování pak probíhá přímo v Belize City.

Dnes společnost řídí 3 z potomků Dona Omaria a jeho ženy Perly. Sestry Amanda a Magali se starají o vedení a syn Myito dohlíží na výrobu. Travellers si zakládají také na podpoře místní komunity a asi 70 % zaměstnanců tvoří svobodné matky. V roce 2008 otevřeli malé muzeum, které mapuje historii této legendární destilerie z Belize. Přijměte naše pozvání a ochutnejte tento rum, jež je věnovaný všem cestovatelům, kteří hledají rozmanitost, autenticitu a především unikátní kvalitu. Díky té si totiž rodina Perdomo v Belize vybudovala reputaci národního pokladu.

ERA OF DISCOVERY

Značka Rum Shark vám s hrdostí představuje první edici rumů, jejichž dozrávání probíhalo zde, v České republice. Poté, co se nám v destilerii Travellers podařilo zajistit dostatečně rozsáhlé rumové zásoby, dovezli jsme je do ČR a nechali je zrát ve speciálně vybraných sudech u našeho partnera, věhlasné moravské firmy RUDOLF JELÍNEK. Společnost, jejíž historie sahá až do roku 1891, nám nabídla jak jejich skladovací prostory, tak hlavně kvalifikaci, zázemí a znalosti potřebné při dalších krocích, které jsou nedílnou součástí procesu. Tyto kroky zahrnují vše, od pravidelné kontroly zrání, až po stáčení a lahvování finálního produktu.

Rum zrál v sudech po různých destilátech, abychom dosáhli co nejrozmanitější palety chutí a vůní. Máte tak možnost ochutnat rum dozrávající v sudu po Grande Champagne koňaku a po Pineau des Charentes z Francie. Tyto destiláty patří k francouzskému národnímu bohatství a jsou zde na ně patřičně hrdí. Sudy byly vyrobeny z francouzského dubu, který pochází z lesa Tronçais ve střední Francii. Třetí lahví v této trojedici je pak rum, jenž dozrával ve vypáleném sudu z bílého amerického dubu. Sud se nám podařilo zajistit ve městě Louisville v americkém Kentucky a původně v něm zrál tradiční americký bourbon, jehož historie se datuje až do 20. let 19. století.

Cesta nových objevů, po níž jsme se vydali, nemá jasný směr, ani pevný cíl. Její smysl a hlavní motivaci představuje touha po odhalování nových vůní a chutí, jaké lze nalézt v neuvěřitelně rozmanitém a barvitém světě rumů. Tato plnění, jež jsou součástí edice „Era of Discovery“, tak patří mezi naše prvotiny s nesmazatelnou českou stopou, které jsme pro všechny fanoušky a rumové dobrodruhy měli tu čest a potěšení naplnit.

Chutovy profil VIZOVICE TRAVELLERS COGNAC
Chutovy profil VIZOVICE TRAVELLERS BOURBON
Chutovy profil VIZOVICE TRAVELLERS PINEAU

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2023. Všechna práva vyhrazena.