Trinidad 2009
Trinidad Single
Cask Selection
Destilováno: 2009
Stáří: 14 let (5 tropické, 9 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu: 66.8 % (sudová síla)
– 256 ks lahví
Trinidad 2010
Trinidad Single
Cask Selection
Destilováno: 2010
Stáří: 13 let (8 tropické, 5 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu: 63.1 % (sudová síla)
– 253 ks lahví
Trinidad 2013
Trinidad Single
Cask Selection
Destilováno: 2013
Stáří: 10 let (8 tropické, 2 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu: 57.8 % (sudová síla)
– 259 ks lahví
Historie společnosti Angostura se začala psát na počátku 19. století ve Venezuele. V zemi právě probíhala válka za nezávislost proti Španělsku a v armádě Simóna Bolívara se bojů účastnil i německý lékař Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Ten se během svého působení v armádě věnoval také výzkumu tropických bylin a rostlin. Snažil se totiž vytvořit přírodní lék proti zažívacím potížím a mořské nemoci. Psal se rok 1824, když ve městě Angostura (v překladu „zužující se“ ve spojitosti s tokem venezuelské řeky Orinoco, nyní se město nazývá Ciudad Bolívar) vytvořil konečnou podobu svého hořkého bylinného přípravku, který pojmenoval “Amargo Aromatico” (neboli „Aromatic Bitters“). V následujících letech exportoval Johann Siegert své produkty pod značkou „Angostura Bitters“ do Anglie, Karibiku, či USA a zároveň do svého podniku zapojil i své syny (Carlose, Alfreda a Luise).
V 50. letech 19. století zaznamenaly produkty Angostura Bitters obrovský úspěch a jako přísada do koktejlů se proslavily po celém světě. Získaly „Medal of Excellence“ na výstavě ve Vídni v roce 1873 a zlatou medaili na World Trade Fair ve Filadelfii v roce 1876.
Podnik zůstává v Angostuře až do roku 1875, kdy se bratři kvůli civilním nepokojům ve Venezuele rozhodli přesunout na Trinidad. Společnost nese jméno „Dr. J.G.B. Siegert Y Hijos“ a výroba pokračuje v malé továrně ve městě Port of Spain na Trinidadu. Rum pro své produkty nakupují od místních destilerií. Část rumu však Angostura sama dostařuje, blenduje a následně prodává pod svým jménem.
V roce 1904 se Angostura stává výhradním dodavatelem „aromatic bitters“ pro pruského krále a v roce 1907 pro krále španělského. V roce 1909 se firma transformuje na akciovou společnost registrovanou v Anglii a následně se v roce 1912 stává výhradním dodavatelem Jeho Veličenstva Jiřího V., aby následně v roce 1955 získala pro své bitters i „Royal Warrant of Appointment“ od Jejího Veličenstva královny Alžběty II.
Přestože se společnost blendování rumu věnuje již od začátku 20. století, až příchodem vystudovaného chemika (a pravnuka Johanna Siegerta) Roberta Siegerta v roce 1936, technologa výroby cukru Alberta Clyde Gomeze v roce 1942 a průmyslového chemika Thomase Gatcliffa v roce 1944 se Angostura teprve pevně usadila jako lídr v oblasti produkce kvalitního stařeného rumu na Trinidadu. V roce 1947 postavili ve městě Port of Spain moderní rumovou destilerii a v roce 1949 založili společnost Trinidad Distillers Ltd. (TDL), která se věnovala výhradně produkci rumu. Zpočátku prodávají rum pod různými značkami, jako například Siegert’s Bouquet nebo White Oak. A právě Siegert’s Bouquet byl první rum, který začali v roce 1952 prodávat.
Už v roce 1971 se TDL stává největším exportérem rumu v zemi a získává ministerské ocenění „Exporter of the Year“. A následně v roce 1985 získává (jako první společnost v historii země) dokonce národní ocenění „Humming Bird Gold Medal“ za svůj přínos lokálnímu průmyslu.
Destilerie je vybavena třemi multi-kolonami pro kontinuální destilaci, které jsou schopny vyrábět až 8,5 milionů litrů čistého alkoholu ročně. Tato zařízení byla instalována v letech 1975, 1985 a 1999.Nahradila tak původní destilační kolonu Savalle z roku 1947. V současné době disponuje destilerie cca 75 000 sudy (především ex-bourbon) plnými zrajícího rumu, které jim odpočívají ve skladech. Společnost se však netají plány svou výrobu a zásoby v následujících letech dále navyšovat.V každé kapce tohoto jedinečného Single Casku se zrcadlí nesmírná řemeslná zručnost a především neutuchající odhodlaní rodiny Siegertů, díky němuž se skromné začátky na konci 19. století staly základním kamenem pro úspěch rumu, který dnes hrdě nese název „The House of Angostura“.
TRINIDAD 2009
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Med, Karamel, Flambované banány, Ředidlo, Propolis, Sake, Koření, Dub, Tropické ovoce, Minerální, Bourbon
CHUŤ: Hořká čokoláda, Vínovice, Vlhký sklep, Spálené dřevo, Minerální, Bylinky, Tonic, Tráva
TRINIDAD 2010
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Citrusy, Med, Bylinky, Luční kvítí, Leštěnka, Dřevo, Černý čaj, Technická, Vlhký sklep
CHUŤ: Hořká čokoláda, Spálené dřevo, Káva, Technická, Koření, Sušené ovoce, Kandované ovoce, Vlhký sklep, Černý čaj
TRINIDAD 2013
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Višně, Hořká čokoláda, Technická, Tropické ovoce, Dub, Propolis, Tráva, Vanilka, Cukrová třtina, Koření
CHUŤ: Hořká čokoláda, Spálené dřevo, Technické, Olejové, Sušené ovoce, Grep, Hořké mandle, Bylinky, Tabák, Minerální, Koření
Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2023. Všechna práva vyhrazena.