
Travellers 2006
Belize Single Cask Selection
Destilováno: 2006
Stáří: 19 let (15 tropické, 4 kontinentální)
Lahvováno: 2025
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po Pineau
Obsah alkoholu: 65.0 % (sudová síla) – 343 ks lahví
Narozdíl od Karibiku, kde se úrodné plantáže pyšnily nekonečnými zástupy stébel cukrové třtiny a tamější usedlosti pomalu, ale jistě objevovaly tajemství destilace rumu již v 17. století, se cukrový průmysl do Belize dostal až mnohem, mnohem později. Britský Honduras (na Belize byla země přejmenována až v roce 1973) se za koloniální éry využíval zejména pro těžbu dřeva a jakékoliv úpravy ve směřování zemědělské produkce se tu po mnoho let aktivně potlačovaly. První změny nastaly až v polovině 19. století s příchodem mexických farmářů, kteří opustili svou zemi kvůli kastovým válkám na Yucatánu a usadili se v severní části Britského Hondurasu. S sebou přinesli také cukrovou třtinu, kterou začali pěstovat za účelem výroby a prodeje cukru. Když je poté koncem 19. století následovali američtí osadníci, byly položeny základy cukrového průmyslu v Belize.
Příběh společnosti Travellers má své počátky v 50. letech 20. století. Psal se rok 1953, když se Jaime Omario Perdomo Sr. rozhodl, že si v Belize City založí skromný bar. Jelikož většina jeho hostů do Belize City právě přijela nebo z města odjížděla, pojmenoval podnik „Travellers“ (Cestovatelé). Ve svém baru nabízel nejrůznější importované likéry, pivo ale také lokální rum. V těchto dobách bylo totiž běžné, že si jednotlivé podniky míchaly své rumové blendy z produkce místních výrobců, a i Jaime Omario si pro svůj podnik tyto blendy vytvářel. Postupem času se jeho produkty staly velmi populárními a vyhledávanými, což ho přimělo zaměřit se na konzistenci jejich kvality. To byla doba, během níž vytvořil formuli na „ONE BARREL“ rum, který následně získal mnoho ocenění.
Kvůli rostoucí konkurenci bylo čím dál složitější získávat potřebnou kvalitu rumových základů pro blendy (v 60. a 70. letech dokonce dováželi rum z Barbadosu) a tak se Don Jaime Omario spojil s Luisem Albertem Espatem a společně ve městě Belmopan postavili destilerii. V roce 1983 se Don Omario rozhodl zaregistrovat TRAVELLERS LIQUORS LTD., jako společnost s ručením omezeným a podílníky v ní jmenoval své děti. Když se následně v roce 1989 pan Espat rozhodl opustit společnost a prodat destilerii, odkoupila rodina Perdomo jeho podíl a získala tak plnou kontrolu nad celým podnikem i výrobou.
Rodina se následně zaměřila také na postupné renovování prostorů a modernizaci vybavení destilerie. Původní destilační zařízení typu „Pot still“ nejdříve doplnili kontinuální kolonou, aby následně na začátku 21. století tato zařízení nahradili kontinuální destilační kolonou typu „triple column still“, kterou přivezli z města Portales v Novém Mexiku, USA. V tomto zařízení dnes destilují 3 typy rumů. V první řadě neutrální spirit s 95 – 96 % ABV, potom rum s 90 % ABV určený pro staření a jako poslední i „high ester“ rum s 85 – 88 % ABV. Zajímavostí je, že fermentují kvasinkami, které se běžně používají v pekařském průmyslu. Ročně vyrobí zhruba 150 000 litrů čistého alkoholu a rum ke staření ukládají jednak ve skladech destilerie v Belmopanu a část také v Belize City. Blendování a lahvování pak probíhá přímo v Belize City.
Dnes společnost řídí 3 z potomků Dona Omaria a jeho ženy Perly. Sestry Amanda a Magali se starají o vedení a syn Myito dohlíží na výrobu. Travellers si zakládají také na podpoře místní komunity a asi 70 % zaměstnanců tvoří svobodné matky. V roce 2008 otevřeli malé muzeum, které mapuje historii této legendární destilerie z Belize.Přijměte naše pozvání a ochutnejte tento Single Cask, jehož obsah je věnovaný všem rumovým cestovatelům, kteří hledají rozmanitost, autenticitu a především unikátní kvalitu. Díky té si totiž rodina Perdomo v Belize vybudovala reputaci národního pokladu.
FREE OCEAN
Novou edici FREE OCEAN jsme vytvořili nejen k příležitosti 4. narozenin značky Rum Shark, ale především jako poděkování všem našim fanouškům a podporovatelům. Nebýt jejich přízně, nikdy bychom nemohli vytvořit takto rozsáhlé rumové portfolio v tak krátké době.
FREE OCEAN navazuje na řadu BLUE OCEAN a bude pokračovat v tradici raritních single casků. Nový design má vybízet k otevírání a sdílení těchto lahví ve společnosti rodiny a přátel, nebo v kruhu rumových nadšenců, kteří ví, že ochutnat rum naplněný přímo ze sudu představuje unikátní, nepřenosný a neopakovatelný zážitek.
Krásné chvíle strávené při degustaci našich rumů vám přeje Pepa, Jirka a celý Rum Shark tým.
Rum Shark vznikl v roce 2020 jako naprosto unikátní projekt, protože iniciativa k jeho vytvoření vzešla ze strany zákazníků. Josef Janíček, jeden ze spoluzakladatelů, tehdy jménem rumových fanoušků oslovil Jiřího Rabela, spolumajitele firmy UPB, s návrhem společně dovážet a plnit rumy podle preferencí komunity. Velmi krátce poté jsme zajistili a naplnili první řadu exkluzivní série Rum Shark Blue Ocean. Během dalších let jsme pro československou komunitu nalahvovali několik desítek single casků a mnoho limitovaných edicí z nejrůznějších koutů světa – kromě nejznámějších destinací v Karibiku i rumy z Venezuely, Belize nebo Thajska.
Tím nejvzácnějším pro nás vždycky byla a i nadále zůstává oddaná komunita několika set aktivních členů Rum Shark klubu, kteří se spolupodílejí na směřování a vývoji celého projektu. Díky naší usilovné práci a právě neutuchající podpoře komunity se nám podařilo uvést na trh exkluzivní single casky vyhlášených jmen (rarity jako Caroni, Hampden, Mount Gay, Diamond nebo Foursquare) a současně v průběhu několika let prodat desítky tisíc lahví.
Každá láhev Rum Sharku představuje usilovnou práci mnoha lidí a ohlasy komunity vždy budou tím nejdůležitějším ukazatelem kvality našeho počínání.
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Smetana, Citrusy, Med, Propolis, Tropické ovoce, Olejová, Pineau, Mléčná čokoláda, Pryskyřice, Datle, Fíky, Dub, Muškátový Oříšek
CHUŤ: Tropické ovoce, Hořká čokoláda, Spálené dřevo, Káva, Smetana, Pineau, Technická, Koření, Sušené ovoce

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2025. Všechna práva vyhrazena.